Ekipa Roślinnego Qurczaka
Meksykańska fiesta w Twoim domu, czyli fajitas z Roślinnym Qurczakiem Mexicano na ostrrro!

Nie oszukujmy się, ostatnie miesiące nie pozostawiają nam wielu okazji do świętowania, dlatego radzimy - wymyśl je sobie sam! Lato, grill z przyjaciółmi, wyjazd z ekipą nad jezioro? Tacos, burritos albo quesadille sprawdzą się w każdej chwili! Łap Roślinnego Qurczaka Mexicano i urządź sobie w kuchni (nawet tej polowej) niezłą fiestę! Dzisiaj pokażemy jak szybko przygotować pyszne fajitas z Roślinnym Qurczakiem Mexicano.
Fajitas to danie kuchni meksykańskiej i tex-mex, które zazwyczaj podaje się z grillowanym kurczakiem zawiniętym w placki tortilli. Do farszu często dodaje się grillowaną paprykę oraz cebulę, a wszystko jest doprawione charakterystycznymi przyprawami: kuminem i wędzoną papryką. Z dodatkami bywa różnie - my polecamy guacamole, salsę pomidorową z cebulką oraz tarty ser.
Roślinny Qurczak Mexicano jest cudowny! Smak, struktura, kombinacja przypraw, wszystko się zgadza. Polecanko!
Dorota M.
Składniki:
200 g Roślinnego Qurczaka Mexicano (KUP TUTAJ)
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju roślinnego
marynowane papryczki jalapeño dla fanów ostrzejszych smaków
Dodatki:
4 placki tortilli
1 limonka
guacamole
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
50 g startego sera
świeża kolendra
Przygotowanie:
KROK 1: Rozgrzej patelnię (np. grillową) i podgrzej olej. Smaż Roślinnego Qurczaka Mexicano na większym ogniu przez około 6 minut i przełóż na talerz (charakterystyczne włókna Roślinnego Qurczaka są najbardziej widocznie kiedy chwilę ostygnie, dlatego śmiało daj mu kilka minut na osobności).

KROK 2: Paprykę pokrój na paski, cebulę na szersze półplasterki i dokładnie wymieszaj je z solą, pieprzem, resztą kuminu, papryki wędzonej, łyżką oleju i soku z limonki.
KROK 3: Na tę samą patelnię włóż warzywa. Zmniejsz nieco ogień i dokładnie obsmażaj, co chwilę mieszając - w sumie przez ok. 6 - 7 minut. Dodaj Qurczaka i delikatnie przemieszaj wszystko na patelni. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków nie żałuj sobie posiekanych marynowanych papryczek jalapeño - dodaj je do wszystkiego pod koniec smażenia.
KROK 4: Podgrzej tortille i ułóż je na półmisku. Obok połóż patelnię z Qurczakiem i warzywami.
KROK 5: W oddzielnych miseczkach podaj guacamole, pokrojonego w kosteczkę pomidorki wraz z cebulą i kolendrą oraz starty ser .
Pochwal się swoją fiestą i oznacz nas na instagramie (@roslinnyqurczak). ¡Que aproveche!
