Ekipa Roślinnego Qurczaka
Przepis na legendarne sosy (w tym Wasze ulubione mango mayo!) - idealne do Stripsów z Qurczaka
Warszawa. Listopad 2019. Nasza pierwsza Veganmania i nieskończenie długa kolejka pierwszych chętnych na Roślinne Stripsy z Qurczaka. Do każdego kubełka w pakiecie przepyszne, w 100% roślinne sosy, które skradły Wasze serca od pierwszego spróbowania. W Wasze ręce oddajemy dziś receptury na te płynne cuda.

Mango mayo, sweet chilli aioli i boski czosnkowy - wiecie, że da się je zrobić w wersji ekspresowej w domu?! Co prawda najpierw warto zaopatrzyć się w parę składników, ale kto z nas nie używa czasem gotowców, które oszczędzają nam sporo czasu? 🙈 Podstawą tych sosów jest oczywiście roślinny majonez, który można przygotować samemu. Polecamy niezawodny przepis Jadłonomii z użyciem aquafaby (czyli wody po ciecierzycy).
Sweet chilli aioli
Składniki:
150 g majonezu
150 g sosu sweet chilli
garść świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
Mango mayo
Składniki:
150 g majonezu
150 g pulpy mango
garść dymki
0,5 łyżeczki soli
Boski czosnkowy
Składniki:
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego (np. z @planton_roslinny 💚)
2 łyżki majonezu (polecamy Majonez Kielecki roślinny!)
2 ząbki czosnku
garść świeżej pietruszki lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
Sweet Chili Aioli to nic innego, jak majonez i sos sweet chili, w wersji fancy ze świeżą kolendrą i czosnkiem. Wymieszaj wszystkie składniki razem i gotowe! Z kolei mango mayo, jak łatwo się domyślić to majonez z pulpą mango, którą można łatwo znaleźć w puszkach. Ponownie, dla ambitnych, możliwa wersja na własnym majonezie, ze świeżego mango, z dodatkiem soli i dymki. Do sosu czosnkowego potrzebujesz jedynie śmietany, majonezu, czosnku, świeżej pietruszki lub ziół prowansalskich (jeżeli nie masz nic świeżego pod ręką), soli i pieprzu. Kilka minut roboty i masz gotowe sosy, które nadają się do wszystkiego. A co najważniejsze, idealnie komponują się z Roślinnymi Stripsami z Qurczaka (również w wersji ognistej!).