- Blanka Wawrzyniak
Przepis na odświętną, kruchą tartę z Roślinnym Qurczakiem Klasykiem
Może i Qurczak nie jest pierwszym skojarzeniem przychodzącym na myśl o Wigilii i Świętach, ale kto by się tym przejmował? Na pewno nie my! Dlatego przychodzimy do Was z propozycją na wytrawną tartę, która świetnie sprawdzi się obok pozostałych dwunastu wigilijnych dań. Choć zdecydowanie dałaby radę nie dwunastu, a stu dwudziestu albo milionowi! W końcu nie tylko pięknie się prezentuje na stole, lecz także - ze względu na swój grzybowy, leśny aromat - świetnie wpasowuje się w świąteczny klimat. Ten przepis na odświętną, kruchą tartę z Roślinnym Qurczakiem Klasykiem pod grzybowo-rozmarynowym beszamelem, oprószonym płatkami migdałów i żurawiną sprawi, że każda seleryba po grecku schowa się ze wstydu za choinką. Beszamel w dłoń i do dzieła! Najlepsza tarta w te Święta nadchodzi!

Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki
6 łyżek margaryny
pół łyżeczki soli
ok. 3 łyżki wody
Masa:
200 g Roślinnego Qurczaka Klasyka (kupisz go tutaj)
1 szklanka grzybów namoczonych w bulionie (0,5 kostki)
Pół pora
Ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
3 ugotowane ziemniaki
Woda
2 łyżki płatków drożdżowych
Suszony rozmaryn (jeśli masz świeży, tym lepiej!)
Sól, pieprz do smaku
Migdały (ilość wg uznania, my lubimy dużo)
Żurawina (ilość wg uznania)
Przygotowanie
Ciasto:
KROK 1: Mąkę zagnieć z margaryną i solą, następnie dodaj zimną wodę i ponownie zagnieć
KROK 2: Odstaw ciasto na 40 minut do lodówki.
KROK 3: Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Masa:
KROK 1: Przygotuj beszamel z ziemniaka - ugotowane ziemniaki i płatki drożdżowe umieść w blenderze kielichowym. Zacznij blendować masę, stopniowo dodając po 1 łyżce wody lub bulionu. Skończ, gdy masa osiągnie konsystencję rzadkiego budyniu.
KROK 2: Na rozgrzanej oliwie smaż plasterki pora do zarumienienia, a następnie dorzuć czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj wszystko.
KROK 3: Dodaj grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły) i rozmaryn. Smaż do czasu, aż woda/bulion odparuje.
KROK 4: Po odparowaniu bulionu, dodaj beszamel z ziemniaka i gotuj masę przez kilka minut. Jeżeli masa zaczyna się robić zbyt gęsta (np. zaczyna przywierać do patelni), dolej wody.
KROK 5: Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę natłuszczoną uprzednio margaryną. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut.
KROK 7: Na podpieczony spód wyłóż Qurczaka, a następnie wypełnij ciasto po ranty masą grzybową. Piecz ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia (ostatnie 7-10 minut) obsyp tartę płatkami migdałowymi. Po wyjęciu dodatkowo posyp żurawiną. Gotowe!

PRO-TIP: Tartę możesz podać z gęstym octem balsamicznym i lekką sałatką (np. liśćmi rukoli bądź roszponki). Twoi goście będą zaskoczeni wykwintnością Qurczaka, a Tobie nie będą skąpić pochwał i zachwytów (przynajmniej tak to u nas działa).