- Dominika Kubów
Wegańskie burgery z Roślinnymi Stripsami z Qurczaka i sosem mango chilli
Jak dodać na pozór zwykłym burgerom odrobinę charakteru? Mamy na to sposób! Upiecz bułki w zaciszu własnej kuchni (i nadaj im wyrazisty kolor!), a do tego dodaj słodko-ostry sos mango chilli. Ach i oczywiście, nie zapomnij o naszych Roślinnych Stripsach z Qurczaka, które wypełnią burgera charakterną treścią.

Zobaczcie jak smakowicie i kolorowo może wyglądać Wasz talerz!
Składniki:
Bułki (przepis na 9 dużych sztuk):
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
10 g cukru
40 g masła
200 g już ugotowanych buraków (2 średnie)
150 ml mleka
1 jajko
½ łyżeczki soli
Dodatkowo: żółtko i odrobina mleka plus sezam do posypania
Sos mango chili:
1 mango
mała cebula
1 ząbek czosnku
½ chili
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli i kurkumy
2 cienkie plastry imbiru
2 łyżki octu ryżowego
olej
Dodatki:
papryka
pomidor
ogórek
sałata
czerwona cebula
Przygotowanie:
KROK 1: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru aż będą płynne. Dodaj łyżkę mąki i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Buraki zblenduj na puree. W misce umieść mąkę, cukier, jajko, buraki i rozczyn, wymieszaj i następnie do masy wlej ciepłe rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto i odstaw na godzinę. Po tym czasie uformuj bułki, podsypując mąką w bardzo małej ilości. Żółtko roztrzep z mlekiem i posmaruj bułki, możesz posypać je sezamem. Bułki piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
KROK 2: W rondelku na olej wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chili i imbir. Usmaż, następnie dodaj pokrojone mango i gotuj podlewając wodą. Dodaj resztę składników i gotuj kilka minut. Całość zblenduj.
KROK 3: Stripsy z Roślinnego Qurczaka upiecz w piekarniku w 200°C przez 10-15 minut. Włóż do bułki razem z posiekaną papryką, pomidorem, ogórkiem, sałatą i czerwoną cebulą. Na koniec wszystko polej sosem i przykryj bułką.

Przepis i zdjęcia przygotowane przez @pareslowodietetyce.